İki dava aynı anda açılabilir mi?
Usul hukuku ilkeleri bağlamında konunun değerlendirilmesi halinde davacı, davalıya karşı birden fazla bağımsız asıl iddiayı tek bir hukuki uyuşmazlıkta birleştirebilir, yani aynı başvuru ile birden fazla dava açabilir.
Birleştirme hangi mahkemede yapılır?
Aynı düzeyde ve unvandaki mahkemeler denildiğinde anlaşılması gereken şudur: Her iki davanın da görüleceği mahkeme birinci derece hukuk mahkemesi, sulh hukuk mahkemesi, iş mahkemesi veya aile mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından verilecek ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
Hangi davalar kısmi olarak açılabilir?
Alacaklının talep edeceği miktarın tam ve kesin olarak belirlenememesi halinde süresiz alacak davası açılabileceği gibi, alacaklının alacağın tamamını bildiği veya belirleyebildiği hallerde kısmi alacak davası açılabilir.
Birleştirmeyi hangi mahkeme yapar?
Aynı bölge mahkemesinde bulunan mahkemeler arasındaki birleşme uyuşmazlıklarında karar yeri Yargıtay değil, ilgili bölge mahkemesinin ceza dairesidir.
Tespit ve eda davası birlikte açılabilir mi?
3- Ayrıca, kısmi ifa davası açılabilecek hallerde, ayrıca tespit davası da açılabilir ve bu durumda hukuki yarar bulunduğu kabul edilir.’
Aynı konuda tekrar dava açılabilir mi?
Maddi anlamda kesin hüküm, mahkeme kararına atfedilen hukuki gerçeklik niteliğini ifade eder². Bu hukuki gerçeklik nedeniyle, aynı taraflar arasında aynı konu ve aynı dava sebebi temelinde yeni bir dava açılamayacağı kabul edilir.
Davalar neden birleştirilir?
Uyuşmazlığın özel durumunda, tarafların iddiaları ve savunmaları birlikte değerlendirildiğinde, davalar arasında hukuki ve fiili bir bağlantının olduğu ve davalardan birinde alınacak kararın diğerini etkileyeceği varsayılır. Bu nedenle davalılara karşı iddiaların birlikte görülmesi gerekir.
Taşınmazın aynına ilişkin davalar hangi mahkemede açılır?
MADDE 12 – (1) Taşınmaz üzerindeki ayni haklara ilişkin davalarda veya ayni hakların mülkiyetinde değişikliğe yol açabilecek davalarda ve taşınmazın zilyetliğine veya zilyetlik hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi münhasıran yetkilidir.
Aynı dava tekrar açılır mı?
Davadan çekilmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde düşürülürse hiç açılmamış sayılır. Yani karşı tarafın çekilmeyi kabul etmesi şartıyla bir ücret karşılığında aynı dava tekrar açılabilir.
Kısmi dava nedir örnek?
Kısmi talep, davacının yasal haklarının yalnızca bir kısmını talep ettiği bir taleptir. Bir talebin kısmi talep olarak kabul edilebilmesi için, talebin tamamının aynı yasal ilişkiden kaynaklanması gerekir. Örneğin, ödünç alınan 5.000 TL’nin 2.000 TL’si dava yoluyla talep edilirse, açılan dava kısmi taleptir.
Terditli dava nedir?
Yan dava, davacının aynı dava dilekçesinde aynı davalıya karşı hukuki veya ekonomik bağlantısı bulunan birden fazla talebi ileri sürmesi ve bu talepler arasında asli-tali ilişki kurulması halinde oluşur (HMK m. 111/1).
Ek dava hangi durumlarda açılır?
Hangi hallerde ek dava açılabilir? Alacağın kalan tutarının hesaplanması, yeni delillerin ortaya çıkması veya mevcut kararda hukuki bir hata veya eksiklik bulunması halinde ek dava açılabilir.
Hangi dosyalar birleştirilir?
İlgili olduğu bulunan davalar birleştirilebilir. İkiden fazla davanın birleştirilmesi de mümkündür. Aynı yargı bölgesinde aynı derecedeki hukuk mahkemelerinde görülen ve aynı statüye sahip davalar birleştirilebilir. Bunun gerçekleşmesi için aralarında bir bağlantı olması gerekir.
Birleştirme talebi hangi mahkemeye yapılır?
Birleştirme kararı, ikinci davanın görüldüğü mahkemece alınır ve diğer mahkeme için bağlayıcıdır. (2) Davalar aynı derecede ve farklı yargı yerlerindeki hukuk mahkemelerinde açılmışsa, ikinci davanın görüldüğü mahkemede bağlantı gerekçesiyle davaların birleştirilmesi talep edilebilir.
Birleştirme işlemi nedir?
Birleştirme (veya Tevhid), talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Bunun tersi, birbirine bitişik ayrı tapu senetlerine sahip arazi veya parsellerin tek bir tapu senedi altında birleştirilmesi işlemi olan eleme işlemidir.
Aynı dava tekrar açılır mı?
Davadan çekilmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde düşürülürse hiç açılmamış sayılır. Yani karşı tarafın çekilmeyi kabul etmesi şartıyla bir ücret karşılığında aynı dava tekrar açılabilir.
İkinci mahkemede ne olur?
Dava birleştirme, talep üzerine veya yargılamanın herhangi bir aşamasında otomatik olarak mümkündür. Davalar, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilir. Ancak birleştirme kararı, ikinci davanın görüldüğü mahkeme tarafından verilir ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcıdır. ***Birleştirme kararı geçici bir karardır.
İtirazın iptali ve alacak davası birleşir mi?
Yetkili ve görevli mahkeme aynı ise, silinmeye itiraz ile alacak davası birlikte açılabilir.
Bir dava en fazla kaç kez ertelenebilir?
Bir duruşma kaç kez ertelenebilir? Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun amacı tüm davayı tek bir duruşmada tamamlamaktır. Ancak uygulamada birçok duruşma gerçekleşmektedir. Bir duruşmanın kaç kez ertelenebileceğine dair belirlenmiş bir kural olmadığından, gerektiği kadar ertelemek hâkimin takdirindedir.