Trabzon Araklı hangi Türk boyundandır?
Trabzon’da çeşitli Türkmen aşiretleri yaşamaktadır. Çepniler Araklı’nın yanı sıra Şalpazarı, Beşikdüzü, Düzköy, Vakfıkebir, Akçaabat, Çarşıbaşı, Of ve Sürmene ilçelerinde yaşıyor. Bazı bölgelerde en eski Türkmen gelenekleri halen yaşatılmaktadır.
Araklı adı nereden gelmiştir?
Araklı adı aslında Trabzon İmparatorluğu’nun son dönemine ait resmi kayıtlarda “Heraklea” olarak geçen köyün adının, halk etimolojisi tarafından Osmanlı döneminde aynı bölgede yoğunlaşan şarap ve rakı üretimini ifade eden “Araklı” şekline dönüşmesinden ortaya çıkmıştır.
Trabzon Araklı Rum mu?
Merkez köydeki tüm insanlar Rum’dur ve Kucara köy mahallesinin tamamında Ermeni nüfusu vardır. Mahalledeki toplam Ermeni erkek sayısı 26’dır.
Araklı nereli?
Araklı, Trabzon ilinin bir ilçesidir.
Çepniler laz mı?
“Oy Asiye” halk şarkısı genel olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında bir Çepni-Türkmen halk şarkısıdır. Giresun’un Görele ilçesine ait bu halk şarkısı 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı “Kurtlar Vadisi” adlı televizyon dizisiyle tekrar ilgi odağı haline gelmiştir.
Trabzon soyu nereden gelir?
Trabzon İmparatorluğu’nun nüfusunun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşamış Kafkas kökenli Tzanlar (Lazyalılar) oluşturuyordu. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti Krallığı (Lazistan)” olarak adlandırılmıştır.
Bayburt Araklı kaç?
Araklı ile Bayburt arası toplam mesafe 181 kilometredir. İki yer arasındaki otobüs yolculuğu 2 saat 30 dakika sürmektedir.
Trabzon Araklı’nın nüfusu kaç?
Araklı’nın 2023 yılı nüfusu 51.124’tür. Bu nüfusun 25.776’sı erkek, 25.776’sı kadındır.
Trabzon Araklı hangi maden?
Araklı, Maçka ve Merkez ilçelerinde toplam 31.421 ton çimento hammaddesi olarak kullanılabilmektedir.
Araklı Laz mı?
Araklı, başka bir Laz topluluğunun yaşadığı Trabzon’un bir ilçesidir. Burada, Laz halkının tarihi ve kültürel mirasının izleri açıkça görülmektedir.
Trabzon Rum mu Laz mı?
Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Las değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Trabzon’da çok az da olsa Rum kökenli insanlar bile vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Yunanca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Trabzonlular Yunan mı?
Sonuç olarak, 19. yüzyılın başlarında bugünkü Trabzon ilinin nüfusu Ermeniler, Rumlar ve Türklerden oluşuyordu. Nüfusun çoğunluğu Türklerdi. Rumlar çoğunlukla Trabzon şehrinde ve Yomra, Maçka ve Akçaabat yerleşimlerinde yaşıyorlardı.
Araklı hangi Türk boyundandır?
Trabzon’un ikinci büyük ilçesi olan Araklı’da Çepni nüfusu diğer aşiretlere göre daha fazladır.
Trabzon Sürmene hangi Türk boyundandır?
Çepniler Şalpazarı, Beşikdüzü, Düzköy, Vakfıkebir, Akçaabat, Çarşıbaşı, Of ile Sürmene ve Araklı ilçelerinde yaşıyor. Bazı bölgelerde en eski Türkmen gelenekleri halen yaşatılmaktadır. Çepni, Çebi, Hamzaçebi, Akifçebi, Çep, Çapoğlu, Çebili, Çepnioğlu ve Çetmi gibi soyadlar Trabzon genelinde yaygındır.
Araklı ne zaman kuruldu?
Araklı ilçesi Sürmene ilçesine bağlı bir bucak merkezi iken, 27.02.
Trabzon halkı hangi Türk boyundandır?
Fatih döneminde Oğuzların Avşar boyundan gelen Karamanoğulları’ndan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleştirilmiştir. Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde hem Hıristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri’nin hem de Çepni Türkleri’nin etkili olduğu dikkat çekmektedir.
Trabzon’a Türkler nereden geldi?
Yomra’nın kuruluş tarihini Trabzon’un kuruluş tarihiyle karşılaştırırsak, Orta Asya’dan Kafkas yaylalarından ve İran yaylasından dört yöne göçler sırasında gelen bir Turan kavminin Karadeniz kıyısına gelip yerleşerek Trabzon şehrini kurduğunu biliyoruz. Çok eski bir şehir.
Çepni soyu nereden gelir?
Tarihsel olarak Çepni aşiretinin Oğuzların, Türkmen Çepni aşiretinin, Üçokların sol kanadının ve Oğuz Kağanı Gök Han’ın oğlu olduğu kabul edilir. Çepniler, Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde önemli rol oynamıştır.
Trabzon Vakfıkebir Alevi mi?
Genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgedeki yüksek rakımlı köylerde yaşayan Türkmen/Çepni asıllı Güvenç Abdal hareketine mensup Alevilerdir.